BPOC – Bronhopneumopatia obstructiva cronica

[dt_sc_hr_border]

Ce este BPOC?

 

BPOC este o boala respiratorie cronica. Simptomele ei sunt lipsa de aer care poate merge pana la crize de sufocare, tusea de regula productiva si care dureaza de cateva luni si oboseala care apare la eforturi de intensitate din ce in ce mai mici. Boala apare cel mai frecvent la fumatorii cu varsta peste 40 de ani dar poate aparea si la persoane care nu au fumat niciodata daca acestea au fost expuse la noxe respiratorii, fie la locul de munca, fie la domiciliu. Din pacate, evolutia lenta a bolii aduce cei mai muli pacienti la medic atunci cand functia pulmonara scade sub jumatate din valoarea normala. Boala nu poate fi vindecata si de aceea, prezentarea a medic in stadii incipiente poate schimba semnificativ evolutia ei.

[dt_sc_hr]

Cum se diagnosticheaza BPOC?

Diagnosticul bolii se bazeaza pe simptomatologie, examen clinic si spirometrie. Este important sa ii comunicati medicului dumneavoastra toate simptomele respiratorii care v-au suparat, precum si momentul in care acestea au aparut. De asemenea, medicul trebuie sa stie si daca ati fumat, cat de mult ati fumat dar si eventuale expuneri la noxe respiratorii de la locul de munca. Dupa o anamneza amanuntita, veti fi supus unui examen obiectiv iar apoi veti face o spirometrie. Spirometria masoara cat este de afectata functia plamanilor dumneavoastra. Este o examinare simpla, care nu va va provoca un discomfort. Cu toate acestea, ea rebuie sa fie efectuata dupa anumite standarde e calitate. Este recomandat ca medicul a foloseasca filtre antibacteriene de plastic pentru a evita posibile probleme infectioase.

[dt_sc_hr]

Cum se trateaza boala?

In baza spirometriei, veti fi incadrat intr-un stadiu al bolii, in care se va tine cont si de riscul dumneavoastra de inrautatiri acute ale bolii. In functie de stadiul obstructiei si clas de risc in care va aflati, medicul va stabili tratamentul necesar, care aproape intotdeauna va fi unul inhalator. Medicatia inhalatorie are un profil de siguranta si de tolerabilitate bun precum si o eficienta crescuta. Chiar daca ea nu va va vindeca boala, va ameliora semnificativ simptomele bolii, permitandu-va sa duceti o viata activa. Este important sa va luati medicatia conform recomandarilor medicului, zilnic, numai astfel putandu-va bucura in totalitate de beneficiile ei.