Daca suferi de BPOC sau astm bronsic, cunosti deja neplacerile care vin cu racirea vremii.

Aerul rece poate cauza ingustarea cailor aeriene, agravand astfel simptomele de astm bronsic. De asemenea, racirea vremii creste sansele de a intra in contact cu diversi germeni, fie ei virusuri sau bacterii. Copii in special aduc acasa germeni cu care au intrat in contact in colectivitate si ii transmit parintilor sau bunicilor care au grija de ei. O infectie respiratorie se asociaza de obicei cu o scadere de aproximativ 10% a functie pulmonare. 10%, desi nu inseamna mare lucru pentru pacientul cu functie pulmonara normala, poate insemna o inrautatire serioasa a starii de sanatate pentru pacientii cu astm bronsic sau BPOC.

De aceea, pacientii cu boli respiratorii obstructive trebuie sa urmeze anumiti pasi importanti pentru a-si pastra sanatatea respiratiei pe timpul iernii, si anume:

  • Sa isi spele mainile frecvent pentru a elimina germenii adunati din colectivitati
  • Sa se vaccineze cu vaccinurile antigripal si antipneumococic
  • Sa aiba un plan de tratament bine stabilit de medicul pneumolog pe care sa il urmeze cu strictete. Daca nu aveti un plan de tratament, apelati la medicul dumneavoastra pneumolog pentru a va alcatui unul, este extrem de important!
  • Pacientii cu astm pot folosi un peakflowmetru pentru a-si monitoriza functia pulmonara acasa. Cand observa inrautatirea functiei pulmonare, e bine sa consulte medicul pneumolog pentru a evita exacerbarile bolii.
  • Inrautatirea simptomelor zilnice la un pacient cu BPOC trebuie sa il aduca pe acesta la medic pentru a preveni inrautatirea bolii.
  • Este recomandat ca bolnavii cu astm bronsic sau BPOC sa evite aglomeratia si expunerea la fum, fie el de lemn sau de tigarete, astfel prevenind inrautatirea bolii sau aparitia infectiilor

Pe scurt, daca aveti BPOC sau astm bronsic, urmati-va tratamentul cu strictete, fiti atenti la semnalele pe care vi le transmite corpul dumneavoastra si feriti-va de boala!